Det där med internet-anslutning.

Jag befinner mig i mina hemtrakter (Dalsland, inte Värmland!) och laddar för min ankomst på Ung Företagsamhet i Trollhättan. Jag har prickat in detta så bra. Min syster och tillhörande person flyttar in i centrala Trollhättan till helgen, och just därför passar det bra. Ja, om de tycker det är bra vet jag inte. Men jag är minst i familjen (nåväl, av syskonen) och det ligger i generna att ta SKA ta hand om mig på bästa möjliga sätt ;)

Imorgon ska jag ringa Susanna på UF för att planera in lite datum osv. Så länge lånar jag mammas tvättmaskin för att tvätta all tvätt jag inte hann tvätta i Halmstad. Herregud, jag kommer inte åka hem till Helmfeldtgsgatan på 3 veckor..

Hoppas ni har det bra! Jag har det super (kan man ha det bättre när maten står SERVERAD) men saknar konstant anslutning, därav mitt dåliga bloggande. Eller vad tycker ni om uppringt mordem? Piiiip piiip....

Jag kan roa Er med min personliga blogg så länge: http://marikasvensson.blogg.se/

Ha det gött!

Ung Företagsamhet i Fyrbodal



Min LIA ska jag göra på:


Ung Företagsamhet, eller UF som man i folkmun brukar säga, är bland det roligaste jag har stött på i mitt liv. Innan jag förklarar för er MIN bakgrund till detta företaget, ska ni få veta vad UF själv säger om sig:

Morgondagens företagare finns i dagens skolor och vår vision är att ge unga människor en tro på sin egen företagsamhet. På så sätt bidrar Ung Företagsamhet till att skapa tillväxt i Sverige.

Genom Ung Företagsamhets utbildningar får ungdomar i gymnasiet möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Under ett år får de driva egna företag, så kallade UF-företag, och sälja verkliga varor och tjänster. Eleverna går igenom ett företags hela livscykel, från start till drift och avveckling och får på så sätt unik kunskap om och erfarenhet av företagande. Ungdomarna tar själva fram affärsidé, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital. Till varje UF-företag knyts en rådgivare från det lokala näringslivet.


Som ni säkert känner igen ska man 3:e och sista året på gymnasiet göra ett Projektarbete. Naturligt brukar man hitta på något med sin bästa vän eller klasskamrat. Och det gjorde jag.

Emelie och jag gick samhäll/ekonomi på gymnasiet, och har känt varandra till och från sedan tidigare genom dans och konfirmation. I skolbänken hittade vi snabbt varandra, och blev väldigt goda vänner. Projektarbetet ville vi göra tillsammans, och helst något roligt, som en modevisning eller liknande.

Vår lärare informerade oss om att man kan starta företag som projekt. And he got me at Hello. Efter ett sommarlov beslutade vi oss för att starta FashionAid UF med en affärsidé som följer: FashionAid  anordnar modevisningar och skänker överskottet till Barncancerfonden. Ja, något i den stilen var det.

Så, vi anordnade en modevisning med 300 besökare med kläder, skor och accesoarer ifrån Åmåls butiker som i slutändan resulterade i att vi skänkte 6-8000:- till Barncancerfonden. Kommer inte ihåg summan exakt, men något sådant. Och det blev väldigt uppskattat utav Barncancerfonden som hörde av sig till oss och tackade.

Under vårat UF-år var vi på Kick-off med ruskigt bra föreläsare som gav adrenalin-kickar och kli i fingrarna att få sätta igång, mässor att presentera sig på och tävlingar att delta i. Och 2 tävlingar resultarade i pengar till oss.

Vi fick ett 3:e pris för Bästa Tjänst och ett 1:a pris för Bästa Årsredovisning, med Ernst & Young som jury. Dessa priser inom Fyrbodal så att säga.

Denna framgång resulterade i att jag fick ett stipendium att delta i Ung Entreprenörskapsvecka (numera Emax Sverige) i Örebro sommaren -06, där de samlar 200 av Sveriges främsta unga entreprenörer. En otroligt rolig upplevelse med internetbaserad affärssimulering, grupptävlingar och härliga föreläsningar. Reinfeldt var där året innan ;)

För att fortskrida storyn lite, tog jag kontakt med regionchefen för UF i Halland efter studenten, Karolina. Jag visste att jag skulle flytta ner till min nuvarande sambo som pluggade här, så jag ville få in en fot i UF i Halmstad. Hösten -06 hjälpte jag Karolina med hennes Kick-off för Hallands UF. Karolina var även min handledare på min förra LIA, på Halmstads Näringsliv, då hon numer jobbar där.

Det härliga med UF är att de är så öppna och glada för ALLA typer av ideér, och är genuint glada människor. Ingenting är omöjligt!

Summa sumarum är jag skitglad (eller DRETgla, som vi säger i Värmland!) för att få komma till UF i Fyrbodal och göra min LIA, där jag en gång började min enteprenör-resa, och hoppas att jag får en större inblick i deras arbete.......


3:e pris för Bästa Tjänst, Peter Siepen var värd.



1:a pris Bästa Årsredovisning.



To be continued...


marikaHjärtalia

Det är inte lätt att en sen lördagkväll och med magen full av Max-mat, hitta på ett domännamn till ens LIA-blogg. Nu är det gjort. (Kan ni höra skillnaden i uttal i orden Gjort - Hjort?)

Detta med bloggande är som rinnande vatten för mig. Jag har gjort det sedan januari -06. Mer än 3 års kladdande på tangenterna. Därför var jag inte det minsta orolig när det informerades att vi skulle Blogga om vår LIA.










Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0